Vaš primerak knjige možete naručiti sanjem poruke: *u inbox na profilu: GORDANA MAKSIMOVIĆ ; *na mail:gordanamaksimovic4@gmail.com, *slanjem poruke na telefon: 064-44-901-08, *moguće je i lično preuzimanje; Očekujte zanimljiva darivanja uz svaki primerak vaše knjige!

четвртак, 12. новембар 2015.

# ŽIVOTNI BALANS


"Vjerujem da biti uspješan znači imati balans uspješnih priča u raznim aspektima svog života.  Ne možete se smatrati uspješnim u poslu, ako Vam je privatni život u rasulu".Z.Z


Šta znači životni balans?
     Životni balans ili ravnoteža znači stanje koje postižete kada su svi aspekti vašeg života i vas u harmoničnom stanju.Ravnoteža nikada nije statična ,niti predstavlja savršeno stanje bića.  
    Proces pronalaženja ravnoteže ponekad je lak,a nekada ne.Svima se dogadjaju i uspesi i padovi.Na svako iskustvo treba gledati kao na lekcije života uz pomoć koje rastemo.
     U današnje vreme nije lako postići i pronaći idealan balans.Brz tempo života,kada se živi napeto,stresno,teško je uskladiti poslovne obaveze,privatni i društveni život,a opet  u svemu tome naći malo svog mira i sreće.

Šta znači biti uravnotežen?
   Uravnotežen je onaj ko ima kontrolu nad različitim segmentima života, a pritom ima osećaj spokoja.To je stanje kada su svi aspekti vašeg života i vas u harmoničnom odnosu.
      Da bi se postigla ravnoteža morate shvatiti šta vam je u životu važno.Zatim treba napraviti plan i odrediti optimalno vreme i energiju koju ste spremni da uložite u različita područija života,bilo da je to karijera,porodica,hobi,sport ...Ne treba trošiti vreme i energiju na neke oblasti ,ako vam one ne prijaju,ako vas iscrpljuju.Usmerite se na stvari koje vas čine sretnim  i zadovoljnim.
   Uravnoteženi životni stil je najednostavnije rečeno,život u kojem se energija za obaveze,uskladjuje sa energijom koju koristimo za vlastita zadovoljstva.Postići tu ravnotežu  nije lako ,ali kad je jednom ostvarite osetićete veće zadovoljstvo u  životu.

Kako postići  i održati balans? 
       Definisanje prioriteta predstavlja prvi i osnovni korak na uspastavljanju ravnoteže izmedju zahteva koji dolaze sa različitih strana.Važna stvar u ovome je otkriti koje su to stvari koje želite da vam budu prioritetne ,a ne one koje mislite da bi trebale da budu na prvom mestu.Zapitajte se da kada bi svoj život fokusirali na jednu stvar u životu,koja bi to stvar bila.Tako ćete doći do prvog prioriteta,pa drugog,trećeg...Ovi prioriteti su različiti kod ljudi,ali najčešći prioriteti koji se ponavljaju su deca,suprug,karijera,vera,sport,umetnost.....
     U životu treba napraviti balans  izmedu vremena provedenog na poslu,sa porodicom i vreme provedeno u zabavi i opuštanju.Takodje treba napraviti ravnotežu izmedju osećaja i misli i sa svojom akcijom.Kada postignemo taj sklad onda smo prijemčivi za dobre stvari u životu.Tu sad stupa na snagu zakon privlačenja .Kad smo u miru,sreći i harmoniji,nalazimo se na visokoj vibraciji pa tako privlačimo još toga.Šta ćemo izabrati da udje u naš život zavisi od našeg balansa i harmonije.
Kada se nadjemo u skladu,tj. kada vlada balans u privatnom, i poslovnom i društvenom životu,njega trebamo i da održimo. Kao što rekoh ,teško ja danas biti u balansu,ali nije nemoguće.
     Kako održati to stanje ravnoteže?Tako što ćete pre svega odvojiti vreme za sebe ,za odmor san, rekreaciju ,jer to vas relaksira,opušta i puni baterije.Kada ste vi zadovoljni ,odmorni i kad napunite svoje baterije,lakše će vam biti da funkcionišete na poslu i porodici ,a samim tim odvojićete vreme čak i za svoje prijatelje.Ako pak ne mislite na sebe i ne odvojite vreme za sebe ,to će dovesti ,do nagomilavanja problema,jer ste umorni i pod stresom.Ako se dobro brinete o sebi i ako se dovoljno odmarate,mnogo lakše ćete rešavati probleme i osećaćete se bolje.Iz tog razloga važno je da donesete odluku da ćete se posvetiti i drugim stvarima i da napravite precizan plan kako ćete to sprovesti u delo. Sprovođenje plana svodi se na učenje da sebi budete prijatelj i da se ponašate u skladu sa savetima koje bi dali nekoj dragoj osobi kada bi vam se požalila da je pod stresom, iscrpljena i umorna.
      Zabava i vreme za opuštanje su neophodni deo dobro izbalansiranog života.Zato je veoma bitno da,isplanirate svoje slobodno vreme.Dok planirate kako ćete provesti ovo vreme razmišljajte samo o tome šta biste voleli da radite, u čemu biste uživali i šta bi vas najviše opustilo.

Нема коментара:

Постави коментар