Vaš primerak knjige možete naručiti sanjem poruke: *u inbox na profilu: GORDANA MAKSIMOVIĆ ; *na mail:gordanamaksimovic4@gmail.com, *slanjem poruke na telefon: 064-44-901-08, *moguće je i lično preuzimanje; Očekujte zanimljiva darivanja uz svaki primerak vaše knjige!

среда, 11. новембар 2015.

~Da li u životu treba težiti ka savršenstvu? ~




"Nabitnija stvar koju možete načiniti je greška- ne možete ništa naučiti iz savršenstva."
                                                                                                       Adam Osborn

     Perfekcionizam je vaša težnja ka nekim velikim postignućima u nekom područiju života i sklonost da težite ka savršenstvu i maksimalnim rezultatima. Takođe kod vas postoji uvek neko očekivanje, da trebate da budete najbolji u onome što radite. Da bi to postigli često pred sebe postavljate previsoke ciljeve i precenjujete sopstvene sposobnosti. Tako da ukoliko dođe do neuspeha, to dovodi do manjka samopouzdanja kod vas, a samim tim i do manjka samopoštovanja.
    Prevelika očekivanja obično će vas dovesti do blokada ukoliko napravite i malu grešku, ona može biti razlog  da se osećate bezvoljno, bezvredno i nemoćno. Javlja se gubitak želje za daljim pokušajima, iako je sam zadatak koji je pred vama lak i ostvarljiv. Jedna od čestih vaših karakteristika je sklonost da svoje obaveze odlažete i to iz straha da ne pogrešite. Ukoliko doživite neki neuspeh to doživljavate kao nešto strašno, da dovodite u pitanje svoje samopoštovanje. U osnovi svega je strah i trebate ga prevazići, jer može da zahvati sve sfere u životu.
   Kako prevazići perfekcionizam? Kako se osloboditi velikih očekivanja? Kako prihvatiti greške na pravi način? Mnogo je pitanja koja traže odgovore. Za početak ono što je važno je prepoznati da se kod vas radi o težnji da budete u svemu perfektni, prvi i najbolji. Jer da bi ste nešto prevazišli potrebna vam je dobra motivacija, disciplina i hrabrost da se suočite sa problemom koji imate. Morate pre svega biti svesni svog kritizerskog stava i svojih misli. U redu je imati velika očekivanja, ali ne smete preterati u postavljanju nedostižnih ciljeva. Potrebno je da naučite šta je to bitno, a šta nebitno. Shvatite da su prepreke, padovi, greške, normalan pratilac svakog uspeha i da vas one zapravo teraju da angažujete dodatne snagu i znanje koje je potrebno da bi sre postigli željene rezultate. Ukoliko doživite neuspeh, ne smete odustati, već nastaviti dalje, nešto promeniti u radu i pokušati ponovo.
        Perfekcionizam je dobar, ako ne opterećuje, onda vas čini najboljim u onom što radite. Medjutim ako opterećuje, onda oduzima puno životne energije i dovodi do ličnog nezadovoljstva.

Нема коментара:

Постави коментар