Vaš primerak knjige možete naručiti sanjem poruke: *u inbox na profilu: GORDANA MAKSIMOVIĆ ; *na mail:gordanamaksimovic4@gmail.com, *slanjem poruke na telefon: 064-44-901-08, *moguće je i lično preuzimanje; Očekujte zanimljiva darivanja uz svaki primerak vaše knjige!

понедељак, 7. децембар 2015.

* POZITIVNI DUH I ŠKOLA

     Odnos nastavnika prema učenicima je veoma važan i slažem se da nekada može biti i presudan.Medjutim ono što je ipak najvažnije je uspostaviti kvalitetan odnos u porodici.Ako dete ima podršku,toplu reč,razumevanje ,dovoljno pažnje,teško da ga tuđe reči mogu toliko obeshrabriti.Kažem teško,jer kada se vrate u svoj dom znaju da nema toga što uz podršku i otvoreni um ne može da se reši i razume. Zato dragi roditelji osnažite decu,prvo u svojoj porodici,dajte im krila da spremno izađu u život.Ako je temelj čvrst i ojačan,ne brinite, oni će se snaći u svim životnim prilikama i neprilikama.
  Na vaše pitanje KAKO,moj odgovor je....


    Kako u pozitivnom duhu,izgradaiti kod  dece ljubav prema školskim obavezam,kako motivisati dete da savlada ogromno gradivo, kako i šta reći detetu posle lošeg dana, loše ocene, a da to ne zvuči kritički?
     Pre svega deca odrastaju u porodici gde ste im vi kao roditelji uzor.Dete vas više gleda,nego što vas sluša.Što znači manje pričajte,ali se potrudite da budete dobar lični primer svojoj deci.Deca su kao sunđeri kako za nova saznanja tako i za sve oko njih što se dešava.Ako na pravi način priđete detetu,na vreme ga motivišite,pa svojim ličnim primerom pokažete,sve će biti i lakše i jednostavnije.
     Kao prvo ono što je veoma važno ,a vezano je za školu,je da se kod deteta svore na vreme radne navike i lična odgovornost.Što znači da su ocene i domaći zadaci njihova obaveza,kao što je za roditelja posao.Ako to detetu usadite na vreme ,sve će biti lakše.Kao što vi idete na posao,obavljate svoje radne zadatke i za to dobijate platu,tako će i vaše dete početi da posmatra svoje obaveze,a rezultat njegovog rada su ocene.
     Detetu trebate pružiti ogromnu podršku i razumevanje,jer je to njima preko potrebno.Vi kao roditelj treba da se suzdržite od kritikovanja,prebacivanja zbog slabije ocene,ako je dete uložilo svoje vreme i rad u spremanju za taj predmet.Trebate ga ohrabriti,da će biti bolje,da će se trud uložen isplatiti,da verujete u njega ,da ono to može i da je lošija ocena samo rezultat toga da se ono nije snašlo da pokaže svoje znanje u tom trenutku.Ne treba od toga praviti predstavau,rećite detetu da ga razumete,da će se njegovo znanje posložiti,da vi čvrsto verujete u njega i da će sve biti dobro.
    Ako je u pitanje obimno gradivo koje treba dete da savlada,pomozite mu da ga sagleda,da ga podeli na manje korake i određeno vreme za njegovo savladavanje.Obezbedite mu markere različite boje  da podvlači,neka odredi deo po deo, koji će savladavati.Neka sebe posle svakog  pređenog dela nagradi,malom pauzom,slatkišem,sokićem ili već nečim što voli.Prosto to će ga motivisati kao i vaše interesovanje i zajedničko radovanje za svaki pređeni deo.Tako će biti prvi put,svaki sledeći izazov će biti lakši,jer dete već zna kako.
   Deca su radoznala ,stalno pitaju,komentarišu i žele da vode razgovore sa vama.Oni imaju potrebu za time u nekom svom periodu odrastanja i ne treba im to uskratiti,ma koliko vam to delovalo zamarajuće.Njihovi problemi ma koliko izgledali vama mali,njima su veliki.Oni traže razumevanje i a ne kritiku i odbacivanje.Budite uz svoje dete kada ide sve dobro,ali još više budite uz njega kad ne ide sve po planu.Budite mu podrška,snaga,ali i rame za plakanje.
     Veoma je važno da umete da slušate,sve da upijate ono što vam dete priča,dok priča.Slušajte o školi,o profesorima,ali i o svemu onome što se dešava još, a to su priče o zaljubljivanju,o prijateljstvu,o zanimljivim događajima,o muzici ,filmovima i svemu što dete poželi da podeli sa vama.Jer nije samo škola važna ,važan je i život van nje.
    Što znači,budite uz svoje dete uvek,budite tolerantni za greške,jer to su lekcije za vaše dete,imajte vremena za njega,jer dete brzo odraste,volite ga beskrajno jer samo ljubav ga vodi na pravi put.
    Još nešto,budite pozitivni i u svakoj situaciji vidite dobro i nadajte se još boljem.Veoma je važno da negujete pozitivnost kod svog deteta jer lakše i lepše se sa njom živi.







1 коментар: