Vaš primerak knjige možete naručiti sanjem poruke: *u inbox na profilu: GORDANA MAKSIMOVIĆ ; *na mail:gordanamaksimovic4@gmail.com, *slanjem poruke na telefon: 064-44-901-08, *moguće je i lično preuzimanje; Očekujte zanimljiva darivanja uz svaki primerak vaše knjige!

понедељак, 27. новембар 2017.

~Zašto biste se trebali "ugristi za jezik" pre nego date savet?!~


   Koliko često ste poželeli nekome da pomognete, da ga posavetujete, da mu ukažete gde greši, da mu pokažete kako treba, da mu u svakom slučaju pomognete, a da vas niko nije ni pitao za pomoć. Vi mislite da ste baš vi ti koji mu možete pomoći, jer iz vaše perspektive ili vašeg ugla gledanja vi vidite najbolje šta nedostaje i koje korake treba napraviti.
   Vaše namere su bez ikakve sumlje krajnje dobronamerne, ali ste zaboravili na samo jednu činjenicu, a to je da vas niko nije ni pitao za savet ili pomoć. Dobro ste čuli niko vas nije pitao, a kada vas ne pitaju, zapamtite ovo sa svagda, oni vas i ne čuju. Šta više vi ste im dosadni, naporni, vi ih gušite, pametujete im, bar oni vas tako vide. Vi to i osećate i čudno vam je kako neko može biti toliko nezahvalan, da mu je teško da primeni ono što ste mu servirali na tacni, odnosno gotovo rešenje za problem koji imaju. Ali to ne ide tako. 
  Vi možda vidite put za kojim neko traga, način na koji se stiže do njega, možda je to toliko očigledno i jasno za vas, ali drugi to ne vide. Ako žele pomoć oni će vas pitati za savet, a kada vas pitaju, onda su spremni i da čuju, da se pokrenu i naprave korake. Sve dok vas ne pitaju, njima odgovara stanje u kome se nalaze, bez obzira što vam se iz njihove priče čini da im je teško i da im je potrebna promena u bilo kojoj sferi života.


  Oni su tada sigurno u fazi priče, prepričavanja kako je njima teško i neko vreme tu žele i ostati, jer verujte mi tu im je najlakše jer ništa ne rade, ne čine korake, ne planiraju... već jadikuju i očekuju da ih neko sluša i žali. Ali ne upadajte u tu zamku. Ne dozvolite da budete nekom rame za plakanje, jer mu time ne pomažate, već samo održavate stanje koje nije dobro i odakle se nikako ne napreduje. U redu je saslušati priču jednom i to je to. Sledeće što ćete uraditi je da pitate tu osobu šta će preduzeti u vezi sa time. Ako ne preduzima ništa, ne pravi planove i ne razmišlja o izvlačenju, onda svaka dalja priča o tome nema nikakvog smisla.
   Niste dužni ni u obavezi  da to slušate, pa i ako se radi o veoma bliskim ljudima. Samo da znate, nemojte osećati grižu savesti, što ćete možda biti grubi, verujte da time činite dobro toj osobi. Slušanjem kako se ona žali neće biti dobro ni vama, ali ni njoj. Ali ako vas pita za savet, e to je druga stvar, to je veliki pomak. Sada je ta osoba spremna ne samo da sluša i čuje ona je spremna i za korake i za promenu. Samo budite oprezni i kada dajete savet, jer ono što je dobro za vas, ne mora biti dobro za druge.
   Znači, savet dajete samo kada vas pitaju, jer tada se neće na vas ljutiti, jer su tada spremni da naprave korake i da menjaju ono što im ne služi više, da prihvate odgovornost, da donesu nove odluke. Tada su otvoreni i spremni da savet koji dobiju od vas i prihvate. Tada vaš savet ima i vrednost i snagu. Sve dok nije tako, ugrizite se za jezik, ne dozvolite da uzaludno trošite reči i energiju, jer neće biti shvaćeno na pravi način.
   Još nešto pokušajte da ih svojom pričom osnažite, motivišete, inspirišete, da probudite potencijale u sebi, da upotrebe sve svoje snage, znanja i umeća da sami dođu do odgovora i rešenja, jer ko najbolje zna šta je najbolje za njih od njih samih. Budite im podrška i usmerite ih  u pravcu  rešenja, jer obično se svi čvrsto drže za problem, što je velika greška. Ako im  fokus ostane na problemu, on zaista počinje da raste. Posudite im veru, koja im možda u tom trenutku nedostaje, dok svojim malim pobedama ne osnaže i ne poveruju da je sve u životu dostižno, samo ako se radi, prave korake, veruje i ukoliko je fokus na cilju.
  Sve je to lepo i sve je to moguće, ali nikoga nemojte u to ubeđivati. Budite primer drugima, svojim životom, tako da probudite u drugima želju da vas pitaju: Kako? I kao što rekoh na početku moje priče, sve dok vas ne pitaju, oni vas  ne čuju.

*tekst objavljen u Sretna žena magazin,26.11 2017.god
http://www.sretnazena.com/2017/11/kako-savjetovati-druge-ljude.html


Piše: Gordana Maksimović 
Ja sam Gordana Maksimovic, po vokaciji sam dipl.defektolog, master logoped, motivaciski govornik i life caoch. Sve to zajedno, čini divan sklad kako u poslovnom, tako i u privatnom životu. Inače autor sam jednog jako praćenog bloga, kao i You Tube kanala "MIRIS POZITIVNOG DUHA i facebook-stranice, koji su jako motivirajući i inspirišu me da dalje radim, objavljujem i produbljujem svoja znanja, sa željom da sve to podelim sa vama. Nadam se da ćete u svemu što pišem prepoznati moju želju, da shvatite koliko je ovaj život vredan i koliko ga možete lepo živeti. Ja živim svoju bajku i uživam u njoj. Želim vama vašu bajku ali tu bajku kreirate vi sami. Želim vam, da vaša kreacije bude vaš izbor, da vaša životna priča i vaša realnost postane vaša bajka. Jer život zaista jeste bajka ... a mudra i pametna žena prvo radi na sebi da bi i ona i svi oko nje lepo živeli i uživali.   

Нема коментара:

Постави коментар