Vaš primerak knjige možete naručiti sanjem poruke: *u inbox na profilu: GORDANA MAKSIMOVIĆ ; *na mail:gordanamaksimovic4@gmail.com, *slanjem poruke na telefon: 064-44-901-08, *knjigu možete kupiti u Knjižari Prozor,ul.Cara Dušana53, u Kraljevu, *moguće je i lično preuzimanje; Očekujte zanimljiva darivanja uz svaki primerak vaše knjige!

недеља, 20. децембар 2015.

BUDITE ISKRENI ALI I MUDRI


* BUDITE ISKRENI ALI I MUDRI

                  "Da bi bio iskren prema drugima,prvo moraš da budeš iskren prema sebi."       Da li ste  uvek iskreni? Da li ste iskreni prema sebi? Da li ste iskreni prema drugima?Ako niste
zašto niste iskreni? Šta vas koči u tome? Dokle vaša iskrenost treba da ide?
     Govoriti iskreno,znači reći ono što zaista mislite,ono što zaista osećate,bez obzira kakve posledice  možete imati zbog svoje iskrenosti.Iskreni možete biti prema sebi i prema drugima.Ako niste iskreni  prema sebi to može uticati na vaše korake u životu i buduće rezultate.Takođe veoma je važno da budete iskreni i prema ljudima oko vas,jer od vaše iskrenosti zavisi i njihov odnos i otvorenost prema vama.Ako ste vi iskreni,a vaši prijatelji to nisu,oni će brzo otići od vas,jer neće podneti vašu iskrenost.Uz vas će ostati ljudi na koje se možete osloniti,u koje možete imati poverenja.
    Međutim da li treba biti uvek do kraja iskren,da li treba svakome reći svoje mišljenje,da li smemo nekada i da prećutimo ili pak umanjimo težinu neke otvorenosti i neke istine,za veće dobro ?
    Veoma je teško naći pravu meru onoga što trebamo reći i onoga što bi trebalo zadržati za sebe.Ovde je sada pitanje mudrosti i vaše sposobnosti da procenite dokle treba ići u iskrenosti i gde stati da vaša iskrenost se ne protumači kao vaša loša namera i želja da nekoga duboko povredite.Verovatno da ste svi imali ovakve dileme u životu i da vam zaista nije bilo lako da donesete pravu odluku vezanu za vašu iskrenost i to ne samo prema drugima ,već i prema sebi samima.Jer ako niste iskreni prema sebi,zašto biste bili iskreni prema drugima.Sve dok sebe ne sagledamo u pravom svetlu,ne možemo ni druge videti omakvima kakvi zaista oni jesu.
   Većinom se svi negde zalažu za jednu otvorenost i iskrenost u svim odnosima u kojima se mogu  naći,a isto tako svedoci ste kako ta istina ukoliko se ne poklapa sa mišljenjem koje sami imate dovodi do povređenosti,uznemirenosti kada vam neko saopšti ono što niste spremni da čijete,odnosno kada vam neko saopšti istinu u lice.Vaš problem postaje veći,a i vaše ne razumevane situacije,utoliko više ako ste godinama zavaravali sebe i ukoliko ste bili neiskreni prema sebi.
  Takođe kada ste u prilci da nekom saopštite nešto iskreno i otvoreno,trebate znati da je veoma bitan način na koji ćete to reći,a da pri tom ne budete grubi i da se vaša iskrenost protumači kao surovost i želja da nekoga povredite.
   Pa sada se postavlja pitanje pa da li treba biti uopšte iskren,kada vas ta iskrenost može dovesti do neprijatnih situacija? Naravno da treba biti iskren,ali sa merom i  taktom da vaša iskrenost ne bude  težnja da nekoga povredite već da mu pomognete da nađe pravi put u životu.To će se videti iz vašeg stava,govora i ponašanja,da li ste vi iskreni u namerama ili želite svojom iskrenošću da povredite  druge.Uostalom ne možemo biti iskreni i ne smemo da budemo iskreni preme drugima,ako to prvo nismo prema sebi.Tu počinje sva mudrost iskrenosti.

Нема коментара:

Постави коментар